Sunday, December 12, 2010

Keuntungan Melalui Pajakan 1

Disini saya ingin berkongsi serba sedikit bagaimana pergalaman saya pergi ke Ar-Rahnu Agrobank di Selayang bagi mendapat cash segera untuk menambahkan stok Emas saya!

Saya mempunyai 5 keping emas public gold 20 gram. Tanpa berlengah lagi saya telah memajak kesemua emas yang saya miliki sebanyak 100 gram bersamaan 5 keping setiap satu seberat 20 gram.


Kerana ini merupakan pajakan saya yang kedua, saya telah mendapat pinjaman sebanyak 70% dari nilai marhum dan kadar simpanan sebanyak 0.60 setiap rm 100 nilai marhum.

Permulaan pengawai bank akan memberi borang untuk diisi dan satu salinan ic peminjam.



Contoh pengiraan: ( kalau salah tolong perbetulkan)

Emas 999.9 = 1gram bersamaan Rm 148.50


20 gram * 5 = 100 gram


100 gram * rm 148.50 = Rm 14850.00


Rm 14850.00 * 70% = Rm10385.00


Nilai marhum adalah RM 14850.00


Nilai pinjaman adalah RM 10380.00


Kadar upah sebulan adalah RM 89.10

6 bulan adalah RM 534.60


Anda akan mendapat pinjaman sebanyak RM 10380.00

*mengikut pengalaman saya jika anda lakukan proses ini secara berulang kali anda akan dapat menambah stok sebanyak 9 keping bergantung kepada harga semasa*.


tips

*bagi menebus kembali stok modal anda
anda dikehendaki melakukan proses jual & tebus semula*

*tentukan keuntungan anda sebelum menjual kembali
( harga jualan - harga belian - harga upah)

contoh: (bergantung kepada harga semasa)

rm 3100.00 (jualan) - rm 2800 (belian) - rm 53.00 (upah 3 bulan)

keuntungan setiap satu = rm 247.00

peringatan :


setiap satu barang pajakan sila buat satu resit supaya memudahkan proses penembusan

Ar-rahnu yang terbaik ialah AGROBANK !!!!!!!!!!!!

Sunday, December 5, 2010

Ingin Berniaga Emas?

Ingin menjadi peniaga emas/tokey emas?
Ingin mengaut keuntungan seperti peniaga emas?
Ingin menjalankan perniagaan emas?
Ingin mengubah hidup anda melalui perniagaan?

9/10 punca rezeki adalah daripada perniagaan


MODAL

RM1000

ANDA AKAN MENDAPAT



Set berniaga emas:
Teropong
Asid Tester
Batu Tester
Penimbang Elektronik
Pembersih emas

KELEBIHAN MENJADI PENIAGA/PENGEDAR:



Modal dalam bentuk emas


Modal dalam bentuk wang tunai bagi kemudahan belian balik

Komisyen
5-10%

Insentif dealer get dealer

Insentif jualan kumpulan

Perkhidmatan Penghantaran secara serahan tangan atau Pos Laju
(ditanggung risiko jika kehilangan produk)

Khidmat menilai emas terpakai

Khidmat celup emas (kos minima)

Khidmat mencuci emas


Teknik berniaga dan ilmu-ilmu emas akan dibekalkan
Teknik perniagaan melalui cara Ar-Rahnu
Sesi keusahawanan mingguan

PRODUK JUALAN:


PAMP SUISSE
100 gram 500 gram 1 kilobar


Rantai Tangan 999 (24K)
10 gram 20 gram 30 gram 50 gram 100 gram
Jika berminat untuk menjalankan perniagaan emas
017-6627276
shakirahgoldtrading@gmail.com

Thursday, December 2, 2010

EMAS KELUARAN PUBLIC GOLD YANG DIJUAL


20 GRAM, 50 GRAM ,100 GRAM




1 DINAR, 5 DINAR & 10 DINAR


UNTUK TEMPAHAN SILA HUBUNGI 0176627276

shakirahgoldtrading@gmail.com


Monday, November 22, 2010

Rantai Tangan 999 (24K)

100 gram

50 gram
30 gram





20 gram




10 gram



RANTAI TANGAN 999
10 GRAM
20 GRAM
30 GRAM
50 GRAM
100 GRAM
UNTUK TEMPAHAN BOLEH HUBUNGI 0176627276
*

Friday, October 29, 2010

Buat loan bank untuk beli emas. Untung ke?


Antara soalan-soalan cepu emas yang saya selalu terima melalui emel ialah:

“Saya berminat nak membeli emas, tapi sekarang modal tak der lagi.Cammana kalau saya buat loan bank? ok ke?

So saya akan memberikan jawapannya di dalam posting ini

Untuk orang yang nak buat pinjaman bank, ini jer petuanya…
"Pinjaman yang baik ialah pinjaman yang menyebabkan anda menjadi bertambah kaya"
"Pinjaman yang buruk ialah pinjaman yang menyebabkan anda bertambah miskin".

Mudah kan?

Sebelum anda buat pinjaman bank, cuba buat kira-kira sket, tanya diri sendiri.

“Adakah aku akan bertambah kaya dengan loan nie? Atau bertambah beban nak bayar installment bulanan?”


Selepas itu baru anda akan sedar bahawa pinjaman ini baik untuk kesihatan kewangan anda atau sebaliknya.
Ok, berbalik pada cerita buat pinjaman untuk membeli emas. Di sini adalah analisis saya berdasarkan data yang sebenar..



Pada Mei 2002 jika anda buat personal loan Bank Rakyat sebanyak RM10,000 selama 5 tahun maka anda perlu bayar RM227 sebulan bermula Jun 2002 sampai April 2007.
Jadi jumlah bayaran kepada bank selama 5 tahun ialah RM13,620.00

Bank akan dapat untung sebanyak RM3620.00 (bersamaan 36.30%) selepas 5 tahun.

Katakan dengan loan RM10,000 semuanya anda beli syiling Kijang Emas 1 Oz (2 Mei 2002)
Harga Kijang Emas 1 Oz ketika itu ialah RM1244.00


Jadi anda dapat beli 8 Keping Kijang Emas 1 Oz


Harga boleh rujuk di sini...




Bila loan anda dah selesai bayar pada April 2007, nilai Kijang Emas 1 Oz itu telah naik menjadi RM2351.00 (2/4/2007).


Dengan kata lain, setelah 5 tahun Kijang Emas anda sebanyak 8 keping itu berharga RM2351.00 x 8 = RM18,808!

Kalau anda jual semua syiling Kijang Emas tersebut pada 2/4/2007, maka keuntungan bersih anda ialah RM5188.00!

Anda untung 51.88%


Katakan anda tak nak jual Kijang Emas tersebut dan masih memegang sehingga hari ini (23/7/2008).


Berapa untungnyer? Jom kira…

Harga Kijang Emas pada 22/7/2008 ialah RM3208.00 seunit


Jadi RM3208.00 x 8 keping = RM25,664.00!!


Keuntungan bersih anda ialah RM12,044!!dalam masa 6 tahun (bersamaan 120%)
Kesimpulannya…

Saya dapat simpulkan bahawa pinjaman bank yang digunakan untuk membeli emas mampu memberikan pulangan yang menarik. So, betullah orang tua-tua cakap. Beli emas nie tak rugi…

Ok, apa tunggu lagi… buat loan bank dan beli emas

Jangan pinjam along dah ler…

Monday, October 25, 2010

EMAS YANG DIJUAL

EMAS 999.9%
20 GRAM
50 GRAM
100 GRAM
EMAS 916%
1 DINAR
5 DINAR
10 DINAR
CALL 017-6627276

Saturday, October 23, 2010

Keuntungan Lumayan melalui jual beli emas part 1

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Saya pasti anda semua ingin mengetahui bagaimana menjana keuntungan melalui aktiviti jual beli emas.

Memandangkan terdapat banyak cara membuat keuntungan daripada business emas nie, maka saya kupas topik ini kepada beberapa bahagian.

Ini ialah bahagian pertama artikel ini.

Untuk pengetahuan anda, berapa banyak pendapatan yang anda akan perolehi daripada aktiviti trading emas ini bergantung kepada beberapa faktor iaitu:

1. Ilmu pengetahuan anda berkenaan emas.
2. Modal yang anda ada
3. Networking anda (berapa ramai supplier, buyer dan investor yang anda kenal)
4. Kejujuran/trustworthy (sejauh mana orang percaya kat anda)
Ok, sekarang kita lihat antara kaedah buat duit dalam trading emas nie:
Kaedah Pertama:

Beli emas fizikal pada harga rendah dan jual pada harga tinggi.


Emas fizikal pilihan; syiling emas, Dinar dan gold Bar.

Ini adalah kaedah yang termudah sekali. Anda beli emas fizikal seperti Syiling Kijang Emas, Dinar Emas, syiling emas dari UOB Bank, Poh Kong Bunga Raya, PAMP Suisse gold bar kemudian simpan.

Apabila harga naik melepasi target keuntungan anda maka anda boleh jual balik kat bank atau kedai emas dan mendapat keuntungan.
Contoh bagi Kijang Emas:

Berdasarkan kepada jadual diatas, anda dapati harga Kijang Emas memang naik. Tapi untuk membuat untung, anda sendiri yang tentukan
Kebaikan:1. anda berkemungkinan boleh menjual dengan harga yang lebih tinggi dari harga pasaran kepada orang yang berminat nak beli. So boleh tambah profit lagi

Kelemahan:1. Kalau anda nak pakai kaedah beli harga rendah dan jual harga tinggi utk jangkamasa pendek, maka tak berapa sesuai guna emas fizikal. Ini kerana syiling emas nie produk yang hot. Selalu out of stock. So takut nanti bila nak beli balik stok dah tak ada.

Kaedah kedua:



Buat loan bank semaksima mungkin (antara 5 ke 10 tahun) dan beli syiling emas 1Oz seperti Kijang Emas, Syiling Emas dari UOB Bank atau Dinar Emas.

Dengan membuat pinjaman, anda boleh membeli emas dengan kuantiti yang lebih banyak. Untung pun InsyaAllah banyak

Kemudian simpan syiling emas berkenaan sehingga loan habis bayar. Anda akan mendapati kenaikan harga emas tersebut akan cover duit loan dan akan berikan anda keuntungan.
Kaedah ketiga:
Membeli dan menjual emas melalui Public Bank Gold Investment Account.

Public Bank menjual emas mengikut pergerakan harga emas dunia(spot gold + exchange rate bank + untung bank).
Anda boleh membuat keuntungan yang menarik melalui kaedah Ini.
Caranya ialah membeli emas apabila harga turun dan menjual kembali apabila harga emas naik.
Memandangkan perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (RM3) maka anda boleh mendapat keuntungan lumayan jika harga emas naik melebihi RM3.
hehehe.. mari kita lihat contoh sebenar:

Pada 12/9/2008 harga jualan emas Public Bank ialah RM85.99/gram

Pada 19/9/2008 harga emas naik menjadi RM92.71/gram


Ini adalah keuntungan RM6.72/gram (7.81%) dalam masa seminggu!
Katakan anda membeli 302 gram emas, dan anda jual balik 300 gram pada 19/9/2008(kena simpan min 2 gram dalam akaun) maka
anda akan untung RM6.72 x 300 = RM2016.00!!
Kemudian, nak dijadikan cerita, harga emas terus naik daripada 19/9/2008…Setelah 2 minggu (26/9/2008) harganya mencecah RM96.27


Ini adalah keuntungan RM10.28/gram (11.95%) selepas 2 minggu!!!
Dalam tempoh 2 minggu sahaja 300 gram emas yang anda beli kat Public Bank akan memberikan keuntungan sebanyak RM3084.00(RM10.28 x 300 gram = RM3084)
Kalah dividen setahun ASB betul tak?

Jika anda nak tahu harga semasa Gold Investment Account Public Bankklik sini: http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

Kebaikan:

1. Takder masalah stok abis. Mudah dibeli dan dijual balik kat bank.
2. Public Bank ada di seluruh Malaysia, so anda mudah nak pergi beli
3. Kos membuka akaun yang rendah (cuma beli 20 gram permulaan)
4. Dalam jangkamasa panjang emas akan naik harga, so cepat atau lambat anda tetap akan untung.
Kelemahan:
1. Kena pandai baca timing, bila nak beli dan bila nak jual. Anda kena peka terhadap tinggi rendah harga emas bulanan dan tahunan. Once anda dah mahir timing.. hehehe.. anda akan kaya (err.. tengok modal jugak lah..)
Ok, itu sahaja untuk part 1.
(petikan web.jutawanemas.com)

Thursday, October 14, 2010

PELABURAN EMAS VS ASB

ok saya akan memberi contoh pengiraan pelaburan asb dan emas secara ringkas
Contoh pengiraan pelaburan asb...........

jumlah pelaburan = RM 50,000.00

anggaran pulangan setahun = 9%

keuntungan setahun = RM 4500.00

Contoh pengiraan pelaburan emas (rujuk http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=12&pg=141&lang=en&StartMth=10&StartYr=2009&EndMth=10&EndYr=2010

jumlah pelaburan = RM 50708.00 (1oz RM 3622 * 14 pcs harga sell pada 1/10/2009)

harga jualan = RM 60760.00 (1oz RM 4340 * 14 pcs harga jual pada 15/10/2010)

keuntungan setahun = RM 10052.00 ( harga jual RM 60760.00 -harga beli RM 50708.00)

kesimpulan

- emas boleh memberi keuntungan yang maksimum untuk jangka masa panjang.

- setiap tahun harga emas semakin meningkat

- emas boleh mengelakkan inflasi

- emas adalah kekayaan sebenar bagi penyimpannya

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya untuk lebih mendalami ilmu emas 0176627276 or email shakirahgoldtrading@gmail.com

-

Tuesday, October 5, 2010

Emas ganti wang

metro isnin 4/10/2010



"rakyat myanmar yang hidup tertekan dibawah junta tentera lebih rela menyimpan emas berbanding wang demi masa depan mereka"



Myanmar dibelenggu inflasi junta jentera cetak leibh banyak wang biayai perbelanjaan kerajaan.



suri rumah berkerumun di kaunter barang kemas di Chinatown, Yangon tetapi ia bukanlah kerana fesyen



Di kawasan berhampiran Shwe Bontha Street , nadi pasaran emas sejak zaman kolonial Nyan Tun (bukan nama sebenar) lebih daripada seorang perniaga.. Dia dianggap ' pegawai bank tidak rasmi ' di negara di bawah pimpinan tentera itu.



Biasanye pembeli utama ialah golongan petani. Mereka akan membeli emas dengan sedikit lebihan wang untuk dijual sebelum musim menuai berikutnya



Pembeli kedua ialah suri rumah yang gemar membeli barang kemas sebagai simpana.



Krisis ekonomi global mungkin menyemarakkan semula keraguan terhadap bank seluruh dunia. Tetapi di Myanmar keraguan itu sekian lama dirasai dan penyimpan memang tiada keinginan untuk menyimpan wang dalam sistem perbankan yang agak murdur di negara itu.



Lagipun tidak banyak yang mampu disimpan rakyatnye. Pengurusan ekonomi yang kurang baik sekian lama, ditambah pula dengan kekangan dan pemulauan di pihak antarabangsa, menyebabkan penduduk negara berkenaan bergelut untuk meneruskan kehidupan seharian dan menghadapi masalah harga pengguna yang melambung tinggi.



Antara 2005 hingga 2009 kadar inflasi tahunan di Myanmar dulu dikenali sebagai burma, berada pada kadar 20 peratus, menurut bank pembanguan Asia.



' jika kami mahu menangani masalah inflasi belilah emas. jika kami menyimpan dibank kami akan rugi."



orang ramai mempunyai kepercayaan yang tinggi pada emas sebagai penyimpan nilai kata Nyan Tun yang memohon namanya tidak disiarkan di media bagi mengelakkan sebarang masalah.



menurutnya, nilai timbangan ticak emas meningkat lebih daripada 30 kali ganda dalam mata wang tempatan iaitu kyat sejak dia mula menjadi perniaga emas pada akhir 1980-an.



Sean Turnell, pakar ekonomi Myanmar di Universiti Macquarie, Sydney berkata peningkatan mendadak harga barangan pengguna disebabkan tindakan kerajaan berkenaan yang mencetak lebih banyak wang untuk membiayai perbelanjaannye.



Lambakan khazanah semulajadi termasuk emas, gas, kayu jati, minyak, jedd dan batu permata mampu menjadikan negara berkenaan kaya satu ketika dulu sebelum berada di bawah pemrintahan tentera pada 1962.



Namun, Myanmar kekal sebagai sebuah negara paling kurang membangun di dunia, dengan hampir 1/3 daripada penduduknya hidup dibawah garis kemiskinan menurut angka bank dunia.



keadaan fiskal sepatutnya baik. tetapi mereka (pemerintahan tentera) tidak memanfaatkan wang yang mereka peroleh daripada gas untuk kegunaan awam yang bijak. Dana terbabit tidak direkodkan. kata Turnell merujuk kepada pendapatan daripada bekalan gas yang sepatutnya membiayai perbelanjaan kerajaaan.



ada yang mempercayai pilihan raya pertama Myanmar agak kontroversi dalam temp0h 20 tahun, dijangka pada 7 november ini akan membawa perubahan ekonomi yang sangat diperlukan.



Golongan pemerintah akan tetap sama, jadi tiada banyak perubahan yang akan berlaku" kata Nyan Tun yang kini dalam lingkungan usia 50-an.



Bagaimanapun terdapat sedikit perubahan dalam landskap ekonomi menjelang pilihan raya terbabit dengan pihak junta memulakan pelbagai penswastaan syarikat dan hartanah.



termasuk dengan penjualan aset ini dengan pelabuhan, kilang dan panggung wayang, empat konglomerat dikendalikan ahli perniagaaan yang mempunyai hubungan baik dengan pihak junta di beri lesen untuk memulakan bank baru.



menurut Turnell, kronoisme yang ketara dalam perkembangan yang terkini menunjukkan negara terbabit beranjak dalam arah yang agak aneh. Bagi warga myanmar biasa masih tiada kestabilan ekonomi atau pilihan yang baik untuk penyimpan harta mereka yang boleh dipercayai.

emas sekian lama menjadi aset simpanan utama, insurans ulung terhadap polisi kerajaan. ia kembali ke zaman kolonial.

menerusi peranan penting yang dimainkan lagam berharga berkenaan, regim terbabit terus mengawasi dagangannya dengan teliti. Nyan Tun berkata, polis cawangan khas yang berpakaian biasa muncul di Shwe Bontha Street dan memberi tekanan kepada perniaga supaya behenti menjual emas apabila harga naik.

mungkin kerajaan fikir inflasi disebabkan oleh harga emas tetapi sebenarnya, keadaan berlaku sebaliknya.

harga emas adalah indeks iflasi untuk rakyat. rakyat tidak tahu kaedah lain yang boleh digunakan untu menilai inflasi ini kerana kerajaan tidak memberi sebarang penjelasan.

sistem perbankan Myanmar masih tidak pulih daripada krisis besar pada 2003 yang menyaksikan tiga bank ditutup.

buat masa ini emas kekal sebagai simpanan paling selamat di Myanmar - itu juga satu sebab penjual ikan memakai rantai emas di leher.

Emas ini satu-satunya benda yang boleh dipercayai rakyat di negara ini . kata pengarang bahagian perniagaan

kesimpulan


1) membeli & menyimpan emas adalah satu kaedah & cara yang bijak bagi menangani masalah inflasi dan simpanan yang paling selamat

2) memberi keuntungan yang berlipat kali ganda ini kerana harga emas semakin hari akan meningkat.

3) tidak akan dimamah oleh zaman walaupun beribu tahun ini kerana ia adalah anugerah oleh Tuhan untuk manusia.

4) Emas mempunyai nilai intrinsik yang tersendiri dan diiktiraf sebagai wang di seluruh dunia.

"abu bakar ibn abi maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasullulah S.A.W bersabda:
' akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah dinar dan dirham'"

(Musnad Iman Ahmad Ibn Hanbal)

Thursday, September 30, 2010

PUBLIC FINE GOLD INTERNATIONAL SDN BHD

Public Fine Gold merupakan sebuah syarikat tempatan yang mengeluarkan sendiri emas pelaburan dan dijual mengikut harga pasaran antarabangsa.

Syarikat ini beralamat di Penang:

Public Fine Gold International Sdn Bhd (818840-U)
12E Ground Floor, Jalan Rumbia,
11900 Bukit Jambul, Penang
http://www.publicgold.com.my/

Tel: 04-6449999

Public gold menjual jongkong emas yang beratnya 20 gram, 50 gram, 100 gram dan juga 1 kilogram. Manakala syiling emas 50 gram. Selain itu public gold juga menjual 1 dinar, 5 dinar & 10 dinar serta barang kemas (maklumat lanjut boleh layari laman web)

Setiap emas yang dikeluarkan oleh public gold akan mempunyai sijil ketulenan yang disahkan oleh " certified assayer".

Apa yang menariknya ialah harga emas public gold akan berubah setiap 20 minit mengikut harga emas antarabangsa.

Dengan kata lain anda boleh melihat sendiri harga emas secara 'live' di laman web Public gold atau membeli terus daripada agen-agen public gold di kawasan anda.

KELEBIHAN EMAS PUBLIC GOLD

1- stok sentiasa ada

2-harga mengikut harga antarabangsa

3-mempunyai agen di seluruh malaysia. memudahkan anda untuk membeli kerana agen sendiri akan menghantar kepada anda.

4-harga jual & harga beli rendah

5-memberi jaminan akan membeli semula samaada calar, kemek, bengkok asalkan berat tetap sama.

6-boleh dipajak di agrobank jika memerlukan wang tunai

untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya 0176627276 or email m.hafdipublicgold@yahoo.com

Friday, September 24, 2010

Salam 1 malaysia...........
alhamdullilah syukur kepada Allah yang maha esa kerana diberi peluang untuk meneruskan kehidupan ini........
semoga amal ibadat yang kita lakukan di bulan ramadhan akan diterima dan diberkati oleh Allah S.W.T amin........ dan disambung pula puasa sunat 6 di bulan aidilfitri..........
sebenarnya saya ingin berkongsi serba sedikit mengenai ilmu pelaburan emas fizikal yang mana ia boleh memberi keuntungan pada masa hadapan.......

terdapat beberapa cara yang kita boleh lakukan untuk membuat pelaburan emas ini....

sebelum itu saya ingin mengingatkan para pembaca setiap perkara yang kita lakukan semestinya kita memerlukan ilmu untuk meneliti baik dan buruk sesuatu perkara yang kita lakukan supaya kita dapat membuat pilihan yang tepat sekurang-kurangnya ia dapat meminimumkan risiko yang kita hadapi....

Kaedah pelaburan emas terbahagi kepada 2 bahagian iaitu

1- Emas fizikal bermaksud kita dapat memegang dan memiliki emas tersebut.

2- Emas maya bermaksud kita tidak dapat memegang emas tersebut.

Emas fizikal

Pada masa kini terdapat pelbagai bentuk emas fizikal yang dijual di Malaysia


1) Barang kemas


Barang kemas ialah barang penghiasan yang pelbagai bentuk seperti cincin, rantai leher, gelang, dan subang. Ia amat mudah untuk diperolehi terdapat banyak kedai emas yang menjual barang kemas ini.


Contoh beberapa kedai emas yang populor di malaysia ialah Poh kong, Habib juwel, Tomie dan sebagainya




Bagaimana ia memberi keuntungan?


Barang kemas hanya sesuai untuk pelaburan jangka masa panjang. ini kerana perbezaan harga jual dan beli adalah tinggi lebih kurang 15% hingga 20%. Sekurang-kurangnya anda perlu menunggu selama 5 tahun untuk menjan keuntungan.

Tetapi anda tidak perlu risau ini kerana jika anda memerlukan cash ia boleh digadai di mana-mana yang menyediakan pinjaman Ar rahnu.



2) Kijang Emas



Kijang emas merupakan syiling emas (999.9%) yang dikeluarkan oleh Bank Negara dan ia hanya boleh dibeli di Maybank tertentu sahaja. Ia terdiri daripada 3 saiz iaitu 1oz (31.1 gram), 1/2oz (15.55 gram) dan 1/4oz (7.775 gram)


Bagaimana ia memberi keuntungan?


Pelaburan melalui kijang emas lebih menguntungkan berbanding emas public gold ini kerana harga jual dan harga beli yang amat rendah.


Syiling kijang emas ini bagi pandangan saya amat sesuai untuk pelaburan jangka masa panjang tetapi ia juga bergantung kepada harga kemungkinan dalam masa 2-3 bulan ia telah mencapai sasaran yang anda telah tetapkan.



Friday, August 20, 2010

JANGAN MAKAN MELAINKAN DRP HASIL TANGAN & SUMBER YG HALAL


Setiap pengkaji mazhab al-Syafii pasti mengenal nama Imam Abdul Malik bin Abdullah bin Yusuf Al-Juwaini (419-478 H), lebih dikenal dengan panggilan Imam Al-Haramain. Beliau seorang ulama besar mazhab al-Syafii yang banyak berjasa dalam perkembangan ilmu-ilmu keislaman di dunia Islam abad ke-5 hijriah.

Imam ahli hadis yang hidup bersamanya di kota Nisabur, Al-Hafiz Abdul Ghafir Al-Farisi, memujinya dengan berkata, "Beliau imam semua imam secara mutlak, disepakati keimamannya di belahan timur dan barat." Cukup untuk menunjukkan kebesaran beliau, Hujjatul Islam Abu Hamid Al-Ghazali pergi dari kota Thus ke Nisabur untuk menimba ilmu darinya.

Kebesaran ini tidak dapat dipisahkan dari jasa besar ayahnya (Imam Abdullah bin Yusuf al-Juwaini) yang sangat memperhatikan pertumbuhan jiwa anaknya jauh sebelum anak itu dilahirkan. Sejak menikah, Imam Al-Juwaini selalu memastikan nafkah yang diberikan kepada isterinya benar-benar halal dan bersih dari syubhah, apalagi haram. Dan setelah anaknya lahir, ia juga tidak pernah mengizinkan orang lain menyusui anaknya selain isterinya. Hal ini untuk memastikan tubuh anak itu tidak bercampur sesuatu yang tidak dapat dipastikan kehalalannya.

Imam Ibn Khillikan dalam kitab "Wafayat Al-A'yan" bercerita bahwa suatu hari ayah Imam Al-Haramain pulang dari tempat kerja dan mendapati isterinya sedang sakit. Ia melihat seorang jirannya sedang menyusui anaknya yang sedang menangis. Ayahnya sangat marah. Ia lalu membalikkan tubuh bayi itu, menekan perutnya, bahkan memasukkan jari ke dalam mulutnya sehingga anak itu memuntahkan apa yang diminumnya. Al-Juwaini berkata, "Saya lebih suka melihat anak ini mati daripada tubuhnya dirosakkan dengan susu orang lain yang tidak diketahui kehalalannya."


Makna Halal

Pada bulan suci Ramadan ini, sengaja saya memilih bahasan tentang makanan halal agar kita mengkaji kembali apa yang kita makan dan yang kita berikan kepada keluarga kita. Masalah ini sangat penting sebab Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sesungguhnya Allah Maha Baik (thayyib) dan hanya menerima yang baik-baik sahaja. Sesungguhnya Allah Swt memerintahkan kaum mukminin (perintah yang sama) dengan para rasul. Allah berfirman, "Wahai rasul-rasul, makanlah dari makanan yang baik-baik, dan kerjakanlah amal yang saleh." (Qs Al-Mu'minun: 51). Dan Allah berfirman, "Wahai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezeki yang baik-baik yang kami berikan kepadamu." (Qs Al-Baqarah: 172). Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Abu Hurairah.

Dari sini, Imam Ahmad berpendapat bahawa makan merupakan aspek terpenting dalam agama.Kesan makanan haram terhadap akhlak dan perangai manusia juga dijelaskan oleh Imam Sahl bin Abdillah al-Tustari, "Barang siapa yang memakan makanan yang haram, anggota tubuhnya akan melakukan maksiat, mahu tidak mahu, sadar atau tak sadar. Dan barang siapa yang makanannya halal, semua anggota tubuhnya akan tunduk kepadanya dan ia akan diberikan taufik menuju perbuatan baik."

Dari sini, kita boleh menyimpulkan bahawa seorang anak yang sejak kecil selalu makan dari yang haram atau syubhah, perkembangan akhlak dan spiritualnya akan terjejas. Bahkan tidak mustahil ia akan berjalan ke arah gejala sosial yang memadah muka keluarganya.

Setiap kali saya membaca kisah-kisah penyimpangan remaja masa kini yang berkaitan dengan seks bebas, penyalahgunaan dadah, kekerasan dan kes-kes lainnya, terbetik pertanyaan di benak saya, "Adakah kaitannya semua ini dengan makanan mereka sejak kecil?" Boleh jadi, terutama dalam sistem kehidupan moden kita yang tak boleh lepas dari riba.

Peranan ibu bapa dalam menghindari terjadinya penyimpangan remaja ini sangat penting, salah satunya dengan memastikan nafkah halal sahaja yang diberikan kepada anak-anaknya. Jika anda benar-benar sayang kepada anak, maka jadikan ucapan Ibn Al-Mubarak sebagai kaedah pencarian rezeki, "Menolak satu Dirham yang syubhah jauh lebih baik daripada bersedekah dengan 600 ribu Dirham."

Tergagap

Kembali kepada kisah Imam Al-Haramain sebagaimana diceritakan oleh Ibn Khillikan dan Tajuddin Al-Subki. Suatu ketika dalam suatu majlis diskusi, tiba-tiba Imam Al-Haramain dilihat agak tergagap dalam menjawab pertanyaan. Belum pernah terjadi hal itu selama beliau menghadiri semua majlis diskusi dan perdebatan. Seseorang lalu bertanya tentang sebab ketergagapan tersebut. Imam Al-Haramain menjawab, "Ini kesan dari sisa-sisa susu yang aku minum pada hari itu." Wallahu a'lam.

petikan drp Artikel Mahmudah tulisan Syikhana Us UmarMajalah Solusi
by Ustaz Zahazan Mohamed on Saturday, 21 August 2010 at 13:06

Wednesday, August 18, 2010

Di sini, Dinar dan Dirham : Di sana, Dengki dan Dendam




Kadang-kadang tingkah laku pemimpin UMNO ini sangat mudah untuk dijangka. Apa saja yang baik datang dari Kelantan,itulah yang akan dibangkang habis-habisan oleh UMNO. Sebut saja apa jua perkara yang datang dari Kelantan, berduyun-duyunlah pemimpin UMNO 'menunjuk cerdik' memberi komen. Kalaupun nampak janggal, tiadalah mereka peduli asalkan nampak hebat di mata pandangan gerombolan mereka.

Seingat saya, sepanjang dua dekad usia kerajaan PAS di Kelantan bermula tahun 1990 ini, itulah yang sentiasa kami hadapi. Cuti dua hari seminggu digelar sebagai 'budaya pemalas', akhirnya orang yang sama menelan kembali ludahnya. Cuti 60 hari kakitangan wanita yang bersalin turut dipandang sinis, kemudiannya tanpa segan silu ditiru. Jangan lupa pemerkasaan perbankan Islam turut bermula dengan langkah kerajaan Kelantan memindahkan wang kerajaan dari bank riba ke perbankan Islam. Itu belum termasuk program-program kebajikan seperti Skim Takaful Kifalah, Skim Armalah, Ladang Rakyat dan panjang lagi senarainya.

Terbaru apabila kerajaan Kelantan melancarkan mata wang syariah Emas Dinar dan Perak Dirham (D&D) 12 Ogos lepas, maka bersatulah pemimpin UMNO untuk menghentam langkah ini. Ramadhan yang sepatutnya menjadi bulan damai dan pesta ibadat menjadi pesta menghentam kerajaan Kelantan.

Saya ingin nyatakan, apakah salahnya Kelantan ingin memulakan jihad ekonomi ini? Jika UMNO / BN enggan memulakan,jangan pula menidakkan usaha pihak lain. Saya ulangi penegasan yang dibuat sebelum ini oleh ahli Exco saya, Datuk Haji Husam Musa bahawa apa yang dilancarkan oleh Kelantan bukanlah mata wang, ia hanyalah pengenalan kepada sistem barter trade.Tukar suka sama suka dengan kerelaan tidak pernah dihalang di negara demokrasi ini. Setiap orang berkuasa ke atas barangannya dan berhak membuat keputusan.Apa yang salah ialah membuat keputusan ke atas barangan yang kita tidak berhak.Contohnya, memberi percuma dua blok minyak minyak milik rakyat yang berharga ratusan billion ringgit kepada kuasa asing. Atau merompak hak milik rakyat Kelantan ke atas telaga minyak dengan menafikan royalti!

Seperti yang saya nyatakan di dalam ucapan perasmian pelancaran 12 Ogos lepas, sistem wang kertas diperkenalkan oleh penjajah untuk menguasai ekonomi umat Islam. Hasilnya,seluruh manusia di dunia diperkotak-katikkan oleh kuasa-kuasa besar untuk mempercayai nilai yang ada pada sekeping kertas. Kertas tersebut hakikatnya langsung tidak mempunyai sandaran yang didakwa. Jika kita menaiki bas atau keretapi contohnya, kita membayar dan diberikan resit. Resit tersebut ialah tanda kita telah membayar kepada perkhidmatan yang diberikan, ertinya resit tersebut tidak mempunyai nilai apa-apa kecuali setelah bayaran diberikan. Hari ini, bank mengeluarkan wang kertas tanpa sebarang sandaran nilai. Kononnya ia disandarkan pada nilaian emas, hakikatnya ia disandarkan kepada keadaan ekonomi semasa sesebuah negara. Ini sebenarnya lebih teruk dari resit bas dan keretapi tadi.

Realitinya mata wang tidak berharga melainkan jika Kerajaan memberi nilai kepadanya. Wang kertas RM1.00 bukan bernilai RM1.00 daripada segi harga kertasnya. Ia bernilai RM1.00 kerana itulahnilai yang ditetapkan oleh Kerajaan. Jika Kerajaan mencetak angka lima atau sepuluh maka nilai kertasnya tidak naik kepada RM5.00 atau RM10.00. Hanya pengakuan dan jaminan Kerajaan yang menjadikannya bernilai sebanyak mana yang ditentukan. Itulah hakikatnya wang kertas.

Tertarik saya apabila seorang Timbalan Menteri yang baru-baru ini heboh telah meluluskan lesen judi tiba-tiba mengeluarkan kenyataan bahawa Dinar Emas dan Perak Dirham ini boleh menyebabkan kerugian. Terlintas di benak saya, jika begini taraf pemikian seorang timbalan menteri, apapula jenis pemikiran yang ingin diasuh kepada rakyat.

Emas merupakan komoditi yang paling stabil harganya. Ia akan terus meningkat jika dibandingkandengan wang ringgit. Bukankah Tun Dr Mahathir sendiri pernah melancarkan gold coin yang dinamakan Kijang Emas keluaran Bank Negara Malaysia satu ketika dahulu? Mari kita semak harganya. Pada 18 Julai 2001, sekeping syiling Kijang Emas seberat 1 auns harganya ialah RM1, 082.00. Hari ini pada tarikh 1 Julai 2010, ia sudah boleh dijual dengan harga RM4,104.00. Ertinya jika seseorang melabur sebanyak RM 108,200.00 dengan membeli seratus keping Kijang Emas pada tahun 2001, kini ia boleh dijual dengan harga RM410,400.00. Keuntungan 400% dalam masa 9 tahun! Butiran ini boleh dilayari di (http://www.bnm.gov.my/). Ini bukti harga emas tidak akan turun. Paling tidak pun, lebih baik daripada sebuah syarikat penerbanganyang rugi RM535 Juta pada suku kedua tahun ini!

Di dalam al-Quran sendiri menceritakan kisah Ashabul Kahfi yang tertidur selama 309 tahun di dalam sebuah gua. Apabila bangkit mereka menggunakan duit perak yang ada di tangan mereka untuk membeli makanan. Ertinya, selepas 309 tahun, duititu masih elok dan mempunyai nilai seperti sedia kala.

Justeru, saya nasihatkan kepada pihak-pihak tertentu, janganlah terburu-buru menidakkan usaha-usahakerajan Kelantan. Tidak cukup tenaga di Malaysia, diambil pula tulisan kolumnisyang beraliran orientalis untuk menghentam kami. Sehingga langkah kami mengasingkan kaunter bayaran di pasar raya disifatkan sebagai 'aparteid agama'.Bagaimana pula langkah Keretapi Tanah Melayu menyediakan gerabak khas bagiwanita? Itu aparteid apa namanya?

Saya ingin bertanya, apa kurangnya kami di Kelantan dengan anda yang berada di Pusat. Jika anda mempunyai pakar ekonomi, kami pun mempunyai pakar ekonomi. Takdirnya bertukar teraju di Putrajaya nanti, kami juga mampu mentadbir bahkan lebih baik dari anda, Insya-allah. Janganlah dibiarkan hasad dengki menguasai menyebabkan ternafinya segala kebaikan yang kami lakukan. Jangan pula kami di sini melancarkan Dinar dan Dirham (D&D), anda di sana melancarkan dengki dan dendam!

Akhir kata, jika datanglah bertadarus dengan kami di Kelantan di bulan Ramadhan ini. Salah satu ayat yang menjadi menjadi bacaan kami sekarang ialah ayat 63 dari Surah al-Furqan yang bermaksud :

"Dan hamba-hamba Tuhan yang Maha Penyayang itu(ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata (yang mengandung) keselamatan."

Salam Ramadhan.

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT,
Pejabat Menteri Besar Kelantan.
Bertarikh : 8 Ramadhan 1431H / 18 Ogos2010M

Tuesday, August 17, 2010

Dengki, punca dinar Kelantan ditentang - Nik Aziz



KOTA BHARU, 18 Ogos: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata tindakan mempolemikkan penggunaan dinnar emas dan dirham perak di Kelantan adalah disebabkan sifat hasad dengki dan pihak tertentu.


Menteri Besar Kelantan itu berkata, beliau tidak melihat penentangan penggunaan dinar dan dirham tersebut mempunyai asas yang kuat selain dendam politik Umno terhadap kerajaan PAS negeri itu.


“Tetapi kerana hasad dengki menyebabkan mereka menentang walaupun yakin perlaksanaan itu betul.“Mereka pertikai atas dasar politik semata-mata walaupun dengan hujah yang kabur,” ujarnya yang juga Mursyidul Am PAS.


Jelasnya, sepatutnya perkara itu tidak menjadi isu apatah lagi kepada orang Islam kerana dinnar emas dan dirham perak sudah diguna sejak zaman Rasulullah S.A.W lagi.


Beliau berkata demikian ketika ditemui di JKR 10, di sini semalam.Mengulas lanjut beliau berkata, kerajaan pusat sepatutnya menyokong usaha yang dilakukan oleh kerajaan Kelantan yang berhasrat untuk mengembalikan semula kegemilangan Islam.


mereka terpaksa melawan dan menentang pembaharuan yang dilakukan oleh kerajaan Kelantan.


“Mereka terus melatah kerana berasa sengal dengan usaha kerajaan Kelantan berusaha melaksanakan syariat Islam termasuk sistem kewangan,” ujarnya.


Usaha Kelantan mengeluarkan dinnar emas dan dirham perak jelasnya adalah bagi menjaga sistem kewangan agar tidak berterusan dimonopoli barat.


Negara Islam katanya perlu membuktikan kepada barat bahawa Islam mempunyai mata wangnya sendiri.Dalam pada itu, kerajaan negeri juga akan mengeluarkan sebuah buku mengumpulkan pandangan-pandangan alim ulama berhubung penggunaan dinnar emas dan dirham perak.


Buku yang bakal disusun oleh kerajaan negeri itu juga akan mengumpulkan hasil tulisan dari kitab-kitab jawi dan Arab yang telah mendedahkan masaalah kewangan dalam Islam.Masyarakat Kelantan antara yang gemar membeli dinnar dan dirham untuk simpanan terutama golongan wanita.Dalam usaha menggalakkan penggunaannya,


Tuan Guru memberitahu akan membayar zakat fitrahnya tahun ini dan masa akan datang menggunakan dinnar.

Wednesday, August 4, 2010

MENGAPA ANDA PERLU MENYIMPAN EMAS?..

salam sejahtera..................

terima kasih kerana membaca.......................

sebelum saya menceritakan cara-cara bagaimana untuk membuat keuntungan dengan emas, penting bagi kita untuk mengetahui kenapa dan mengapa kita perlu menyimpan emas

jawapannya ialah...............

1.emas ialah kekayaan yang sebenarnya
2.harga emas sentiasa meningkat dalam jangka masa panjang
3.nilai mata wang kertas sentiasa jatuh dalam jangka masa panjang
4.aset yang terunggul
5.ia tidak boleh dimanupulasikan

Emas ialah kekayaan yang sebenarnya...?

emas menjadi pilihan mannusia sebagai penyimpan kekayaan. Sejarah penggunaan emas sebagai wang boleh dilihat 6000 tahun yang lalu. Orang-orang mesir telah menggunakan jongkong emas yang dicop nama firaun sebagai wang.......

Manusia memilih emas sebagai penyimpan kekayaan kerana:

1. Warna kuning keemasan yang sangat menarik dan tidak akan pudar selamanya.
2. Emas tidak boleh dibinasakan.
3. Tahan lasak
4. Mudah dibahagikan kepada unit yang kecil tanpa menjejaskan niliainya.
5. Ia amat sukar diperolehi.

Pada zaman silam, emas menjadi simbol kekayaan dan kekuasaan. sesiapa sahaja yang memiliki emas akan dianggap kaya dan berkuasa. Jika kita memiliki banyak emas padda zaman ini. Kita juga dianggap kaya heheheehhehe.....

Selain itu juga emas ini tidak boleh dibinasakan. Sesuatu benda yang menjadi penyimpan kekayaan mestilah mempunyai sifat tidak boleh dibinasakan.. Sebab itu makanan, haiwan dan tumbuhan tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan. Ini kerana didalam jangka masa panjang kesemua benda itu akan binasa...

Sesuatu benda yang boleh dibinasakan dengan mudah tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan yang terunggul......

SURAT PERLANTIKAN SEBAGAI DEALER (A0675)


salam sejahtera semua.....................
Dengan ini saya merupakan "dealer" public gold (A0675) yang sah bermula 1 july 2010.
menjual/membeli jongkong & syiling emas public gold, public dinar & public jewellery mengikut 24 hours live spot,
kawasan selayang baru, gombak, kepong, batu caves & sewaktunye boleh menghubungi saya 0176627276 or m.hafdipublicgold@yahoo.com
thank you...........
To save your family, buy gold.
To help our nation, keep gold,
To follow your religion, use gold.

Saturday, July 31, 2010

Pelaburan Emas






















salam sejahtera........................................


terima kasih kerana membaca blog ini............



ini merupakan surat yang dikeluarkan oleh bank negara iaitu segala aktiviti yang melibatkan jual dan beli Emas di Malaysia adalah bebas dan tidak ada kena mengena dengan apa-apa akta melibatkan matawang


Saya hanya menjalankan aktiviti jual-beli EMAS menggunakan produk daripada Public Fine Gold International Sdn Bhd.

Ini juga buktinya bahawa EMAS keluaran Public Fine Gold International Sdn Bhd ialah syarikat yang pertama di Malaysia mendapat pengiktirafan Malaysia Book Of Records dalam mengeluarkan jongkong EMAS khas untuk pelaburan di Malaysia.

SEKIAN.......................









.